lördag 4 oktober 2014

Metaller

Vi ska nu prata om metaller och vilka egenskaper de har. De flesta av våra grundämnen är metaller. Metaller finns nästan i allt - ditt blod innehåller metall (det är det som gör att blodet är rött), din mobil innehåller olika metaller, datorn, bilen, skolan och mycket mer.

De blå rutorna representerar metaller. Som du kan se är de flesta grundämnen metaller.
Bild hämtad från:
http://intro.chem.okstate.edu/1314f00/lecture/chapter2/lec83000.html

Metaller är lätta att känna igen för att de har några typiska kännetäcken och egenskaper gemensamt.

I rumstemperatur är alla metaller i fast form, förutom Kvicksilver (Hg). Färgen kan variera men alla metaller har en blank yta i någon nyans av grått. Det finns 2 undantag - Koppar (Cu) som är rödbrun och Guld (Au) som är gulaktig.

Rent Guld (Au) är en mjuk, gulaktig metall
Bild hämtad från:
blogg.webbfabriken.com

Koppar (Cu) har en rödbrun färg. Koppar måste hettas upp
till 1 084 grader Celsius innan den smälter.
Bild hämtad från:
www.privataaffarer.se













Alla metaller är bra ledare av värme och elektrisk ström. Det beror på att atomerna i molekylerna sitter ihop med en speciell bindning som kallas metallbindning. I metallbindningen sitter inte elektronerna fast vid sin atom utan de flyter runt över hela metallen. Det är därför som metallen blir en bra ledare och det är även därför som den har en blank yta.

Titta gärna på klippet om metallbindning så får du en lite bättre bild av hur den fungerar.

Metaller är även smidbara, vilket innebär att man kan forma dem till olika saker utan att den spricker eller går av, exempelvis knivar, smycken, bilkarosser mm. Att metallen är smidbar beror också på metallbindningen. De fria elektronerna, som rör sig i hela metallen hjälper till att hålla samman den.

De flesta metaller är tunga och hårda men inte alla. Magnesium (Mg) och Aluminium (Al) är ganska lätta och Bly (Pb) och rent Guld (Au) är väldigt mjuka.

Det flesta metaller har väldigt hög smältpunkt, dvs. de behöver bli väldigt varma innan de blir till flytande form. Ett undantag är som sagt Kvicksilver (Hg).

Kvicksilver (Hg) är flytande i rumstemperatur.
Bild hämtad från:
www.ekocentrum.se

Man brukar dela in metaller i ädla metaller och oädla metaller.

De ädla metallerna är väldigt motståndskraftiga mot oxidation och korrosion, vilket är processer där metallen fräts sönder då den reagerar med omgivningen. När en metall oxiderar, reagerar den med syre. Det är då det blidas rost på föremål av järn. De ädla metallerna reagerar alltså inte så mycket med andra ämnen och finns därför i ren eller ädel form i naturen. Det är också därför som människan upptäckte och började använda de ädla metallerna först, eftersom de kunde brytas direkt från marken. Exempel på ädla metaller är: Guld (Au), Silver (Ag), Koppar (Cu), Platina (Pt) och Kvicksilver (Hg).

De oädla metallerna oxiderar och korroderar lätt. De reagerar alltså gärna med andra ämnen och finns därför inte i ren form i naturen. Därför tog det längre tid för människan att upptäcka och använda dessa metaller, eftersom man först var tvungen att uppfinna olika tekniker för att kunna få fram dem i ren form. För att få fram de oädla metallerna i ren form måste de först bearbetas med någon kemisk reaktion. Exempel på oädla metaller är: Järn (Fe), Nickel (Ni), Bly (Pb) och Zink (Zn)

1 kommentar: