lördag 4 oktober 2014

Atomens uppbyggnad, del 2. Hur ser atomen ut?

Vi fortsätter nu med att prata om hur atomen ser ut och vad den är uppbyggd av.

En atom har en kärna som innehåller protoner och neutroner. Runt kärnan kretsar elektroner i olika banor. Dessa banor kallas elektronskal. Protonerna i kärnan är positivt laddade, neutronerna har ingen laddnig, dvs. de är neutrala och elektronerna, som kretsar i banorna runt kärnan, är negativt laddade.

Här är en bild på en heliumatom (He)
Bilden är hämtad från:
http://kemiadoption.weebly.com/atomer-och-saringnt.html


Det finns lika många protoner i kärnan som det finns elektroner i banorna. Allt som allt blir därför atomen oladdad. (Det finns lika många plus som minus, så de tar ut varandra).

Här är en bild på en väteatom (H)
Bilden är hämtad från:
http://www.visionair.nl/wetenschap/gevoeligste-weegschaal-ter-wereld-weegt-yoctogram/
Här är en bild på en kalciumatom (Ca)
Bilden är hämtad från:
http://blogg.xn--hjrtemagneten-cfb.se/tag/atomens-uppbyggnad/



Varför behövs neutronerna då? Protonerna, som är plusladdade repellerar (stöter bort) varandra. Om det finns neutroner mellan protonerna så blir inte den repellerande kraften lika stor och kärnan kan sitta ihop lättare. Neutronerna fungerar alltså som ett klister som håller ihop de plusladdade protonerna.

Titta på den här filmen, Atomen, grundämnen & kemiska föreningar,  som förklarar kort hur atomen ser ut, vad grundämnen består av och vad en kemisk förening är.

Om du vill bygga dina egna atomer eller se hur olika grundämnens atomer ser ut kan du göra det på www.kscience.co.uk/. Personen i videon nedan bygger sin egen syreatom och då kan ni se hur det går till. Videon beskriver även atomen och hur den ser ut, så det kan vara bra om du ser hela.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar